« Vorige pagina


Verslag F1 Grand Prix van België


Zondag 27 augustus 2017 stond de GP van België op het circuit van Spa-Francorchamps op het programma. De MBSOV had dit evenement voor de eerste maal op haar programma gezet en met een 46-tal enthousiaste leden en familieleden zijn wij die zondag naar België vertrokken.

Om dit Wereld beroemde evenement te bezoeken moesten we wel extreem vroeg uit de veren omdat de bus om 01.45 uur vertrok vanaf het Marinemuseum. De sfeer was op dit vroege tijdstip overigens uiterst goed en relaxed te noemen. Dit laatste lag wellicht aan het feit dat sommige van ons met koelboxen, spandoeken, klapstoeltjes en dergelijke compleet voorbereid waren om de dag op een goede manier door te komen. Omdat de buschauffeur verplicht na een aantal uur dient te stoppen en wij niet in de file voor het circuit wilde belanden werd besloten om in Noord Limburg de verplichte pauze van 45 minuten in te gelasten. Voor de rokers was dit een welkome stop omdat zij ongeveer een kleine 3 uur zonder nicotine waren doorgekomen.

GP-3
Het voordeel hiervan was dat we zonder oponthoud door konden rijden naar Spa-Francorchamps. Ongeveer 15 kilometer voor aankomst werden we van de snelweg afgeleid alwaar we kennis maakte met de kwaliteit van het Belgische wegennet. Onvoorstelbaar dat de toegangswegen naar zo’n groot circuit van een dergelijk slechte kwaliteit zijn maar toeristisch was de route wel. Uiteindelijk kwamen wij om 06.30 uur als 2e touringcar aan op een immens parkeerterrein alwaar we door de verkeersbegeleiders naar de parkeerplaats werden gedirigeerd. Dit bleek later een super goede plek te zijn want we stonden helemaal vooraan terwijl later bleek dat er misschien wel 300 of 400 bussen op dit parkeerterrein waren gestald.
GP-1
Na de toegangscontrole gingen we in meerdere kleine groepen uiteen en zochten we allemaal een mooie plek langs het circuit waar het later die dag door Max Verstappen moest gaan gebeuren. Ik wil niet veel zeggen maar ongeveer ¾ van alle bezoekers kwam volgens mij uit Nederland om onze held aan te komen moedigen. Geweldig was het om te zien dat in het voorprogramma alle coureurs langs de supporters rijden en dat Max stopte bij de Max Verstappen tribune. Ja, want ook de Belgen weten wat commercie is. Voor deze tribune moest je namelijk een aparte kaart hebben maar deze tribune was werkelijk volledig Oranje gekleurd en hier sprak Max de Nederlanders toe hetgeen met een geweldig gejuich werd begroet.
GP-4
Na verder genoten werd van het voorprogramma zoals de GP-3 series en de Formula 2 en de Porsche Mobil 1 supercup liep de klok langzaam richting 13.30 uur en verschenen de eerste F-1 boldies op de baan. Voor 10 minuten rijden de F1 wagens dan op het circuit om zich op te gaan maken voor de start van de F1 die om 14.00 uur gepand stond.
GP-2
Max Vertsappen had de dag ervoor de 5e trainingstijd genoteerd en had na Mercedessen en de Ferrari’s een prima startplek zekergesteld.
Om 14.00 uur ging het circus los en na de opwarmronde volgde de start om een paar minuten over 2. Geweldig was het om mee te maken hoe enthousiast de Hollanders zijn wanneer Max Verstappen passeerde. Helaas was de vreugde, na een goede start van Max, van korte duur omdat hij in de 8e ronde met een elektronisch probleem aan de motor voor de 6e maal dit seizoenen moest uitvallen. Ik zou liegen dat dit voor alle Hollanders geen grote deceptie was maar het hoort nu eenmaal bij een mechanische sport dat je afhankelijk bent van het materiaal waarmee je op pad wordt gestuurd. Evengoed was het nog een spannende wedstrijd omdat 12 ronden voor het eind de safety car in het veld moest nadat er een behoorlijk pittig ongeluk was gebeurd.
GP-0
Uiteindelijk won Lewis Hammilton de race, gevolgd door Vettel en Ricardo. Direct na de wedstrijd kwam er een ware exodus van een kleine 200.000 toeschouwers opgang die allemaal tegelijkertijd naar 1 van de 6 uitgangen wilden. Dit was een pittige opgave omdat de infra in het geheel hier niet op gericht is maar met enig geduld waren wij allemaal op het afgesproken tijdstip van 17.00 uur weer bij de bus.
Door de goede parkeerplek konden wij direct aansluitend vertrekken maar ook nu weer was het Belgische wegennet  de boosdoener. Voordat we weer bij de snelweg waren was het 1,5 uur later maar als reisleider heb ik weinig commentaar vanuit de bus gehoord want de meeste waren hun verloren nachtrust aan het inhalen op dat moment. Na nog een stop gehouden te hebben bij het wegrestaurant de Lucht nabij ’s Hertogenbosch kwam Den Helder rond 23.15 weer in het zicht.
Alles bij elkaar was het een hele lange dag die door het uitvallen van Max Verstappen wel een beetje een anti-climax had maar het was evengoed een geweldig evenement om meegemaakt te hebben.

We kijken al weer uit naar het komende jaar!

Corné Jacobs

Menu


07-2018 Bestuurstafel (hoofdbestuur)
Het bestuur van de MBSOV wil haar leden graag op de hoogte houden van de...
Lees verder >06-2018 Bestuurstafel (hoofdbestuur)
Het bestuur van de MBSOV wil haar leden graag op de hoogte houden van de...
Lees verder >Notulen extra ledenvergadering omtrent verkoop recreatie grond zijn geplaatst!
De notulen van 26-06-2018 (concept) zijn te vinden onder MBSOV / extra's / jaarverslagen hoofdbestuur....
Lees verder >meer items