MBSOV STEDENTRIP 2018: SINT PETERSBURG (RUSLAND)


Donderdag 04 oktober was het dan eindelijk zover! Na een lange tijd van voorbereidingen (voorlichtingen, visa aanvragen, diverse mailtjes, contact met DBBO, MIVD en berichtjes over aangepaste ticketnummers, vertrektijden enz.), konden we dan eindelijk van start. Vanaf de Nieuwe Haven, vertrokken we met 44 personen ditmaal wat later dan normaal dus erg druk en files om op de haven te komen. De busreis naar Schiphol, met tussenstop in Alkmaar waar nog 2 deelnemers opstapten, ging voortvarend met onze vaste buschauffeur Frans Bijl. Op Schiphol sloten de laatste 3 deelnemers aan bij de groep en kon het inchecken voor onze 49 deelnemers beginnen, op naar Sint Petersburg!

Na een “Full Irish breakfast” waren we er klaar voor. Het vliegtuig vertrok op tijd en waren we rond 16.30 op Pulkovo, het vliegveld van Sint Petersburg. Nog even langs de visum/paspoort controle en toen op zoek naar Irina, onze Nederlands sprekende gids voor deze dagen. Een super gezellige dame, die ons bestookte met allerlei informatie over Sint Petersburg en het leven in Rusland.

Na te hebben ingecheckt in het hotel Grand Nevsky, waren we met een groep op advies naar een goed restaurant gegaan met de naam Steakhouse Stroganoff, dus dat beloofde wat. En het werd ook wat, lekker gegeten en gedronken dus na een gezellige avond, moe maar voldaan richting hotel om ons op te maken voor de 2e dag.

Dag 2:

De stadsrondrit onder begeleiding van Irina langs de diverse hoogtepunten leverde mooie plaatjes op. De dag begon met een zonnetje in de ochtend en dan ziet de wereld een stukje leuker uit, al was de wind aardig koud, maar ja we zijn qua wind wel wat gewend!

Aansluitend aan de toer gingen we met een groep naar het Wodkamuseum voor een rondleiding en aansluitend een proeverij van diverse wodka’s voorzien van een hapje. Uiteraard moesten er nog een paar flesjes worden aangeschaft en gingen we tevreden  richting het hotel.

Op dag 3 hadden we De Hermitage (het winterpaleis van Peter de Grote) op het programma staan. We liepen samen met Irina in een kleine 10 minuutjes richting de Hermitage waar ook de 2 gids Elena zich aansloot bij de groep. We kregen de oortjes weer in en hebben we ons door de mensenmassa van voornamelijk “Aziatische medemensen” geworsteld om de rondleiding te beginnen. Uiteraard hebben we de pracht en praal van het paleis van de Tsaar en zijn familie kunnen bewonderen maar natuurlijk ook allerlei schilderijen, beelden enz. de een nog mooier dan de ander.

Na zo’n kleine 3 uurtjes konden we afscheid nemen van onze gidsen en konden we onze weg zelf vervolgen. Omdat je zoveel andere indrukken op wilt doen en ook nog even wat andere dingen van de stad wilt zien, hebben we de regen moeten trotseren om nog wat andere pareltjes van de stad (Kerk vd verlosser op het bloed, het Literary cafe op de Nevksy Prospekt en omgeving te verkennen.

 

In de avond stond de Folklore avond in het Nikolayevsky Paleis op het programma waar we vooral met onze “Aziatische medemens” in de zaal zaten. Op zich geen probleem maar als ze constant met hun telefoon in de weer zijn kan dat nog wel eens wat irritatie opleveren. Al met al was het een leuke avond, met mooi gezang, leuke cabaretachtige voorstelling en natuurlijk de dans van de Kozakken mocht er niet aan ontbreken.

Voorzien van een glaasje champagne of wodka, koffie/thee met wat hapjes werd het al met al een geslaagde avond en konden we tevreden de bus in en kregen een kleine tour langs de diverse verlichtte bruggen richting hotel.

 

 Dag 4:

Na het ontbijt was het koffers pakken en uitchecken om vervolgens richting Petrovets (het zomerpaleis van Peter de Grote) te vertrekken om op de laatste dag de prachtige fonteinen in werking te zien. We werden welkom geheten door een orkestje dat het Wilhelmus en Tulpen uit Amsterdam te spelen. Uiteraard hadden we eerst een rondleiding door het prachtige paleis op het programma staan onder leiding van Irina en Elena en kregen we ook hier een goed beeld van deze pracht en praal. Ook het weer zat mee, want de verwachte regen bleef uit.

Na de afscheidslunch (een traditionele hap) met “huzarensalade”, de beroemde Borsjtsj (bietensoep) en Beef Stroganoff en als dessert een lekker stukje honingcake.

Daarna was het op naar het vliegveld van Pulkovo.

De terugreis verliep weer voorspoedig en voor we het wisten stonden we weer op de Nieuwe Haven. We kunnen weer terugkijken op een super geslaagde stedentrip!

Marianne Obradovic-Pot

 

Menu


Nota Defensie MBSOV/Gebouw Dukdalf
Toegevoegd een verklaring van Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten Generaal-majoor der mariniers F.V. van Sprang....
Lees verder >MBSOV uit de Dukdalf?
Wellicht vandaag vrijdag 31 mei in de krant gelezen? Lees verder voor een reactie vanuit...
Lees verder >De inschrijving voor diverse Kampanje voorstellingen via de MBSOV is geopend
De verkoop bij de Kampanje is gestart. Ook dit jaar hebben wij bij de MBSOV...
Lees verder >meer items